Lyckohjulet - sammanhang i livet

17. jun, 2016

Vissa dagar är fotstegen lätta och världen är vacker. Våra medmänniskor är vackra och vänligt sinnade och vi tycker om oss själva. Vädret är fint fast det regnar. Naturen luktar gott. Vad fint vårt hus är; den där skavanken är riktigt trivsam och personlig- precis som vissa icke fulländade delar på vår kropp. Tacksamhet är det vi känner i hjärtat- tacksamhet för det livet ger och det vi har förunnats. Det vi känner i stunden: tillhörighet, mening och skönhet. Kärlek. Att älska och att älskas. Att ha drömmar och mål som ännu inte är nådda.

Andra dagar har någon fäst blybojor vid anklarna. Världen är grå och varför är alla dumma och sura? Vad tänkte hon där som blängde så fientligt på mig? Solen ger ingen förtröstan; det är ett hån att solen ler när jag gråter inombords. Den där skavanken på huset gör ju att man får skämmas! Likaså skäms vi för den där delen av oss som inte ser ut som den borde. Hopplöshet är det vi känner, tyngd och ångest. Meningslöshet. Trots alla människor som passerar förbi är vi så förtvivlat ensamma i hjärtat. Sorg över dagar som flytt och som oss sår i hjärtat, chanser vi kanske inte tog. Rädsla över det som komma skall. Krav och måsten som vi inte har kontroll över. Frustration över mål och drömmar som vi inte har nått.

Vi behöver träna på att stå ut med de dagar som tynger, och våga ha förtröstan att det skall lätta. Vi behöver träna på att vara i känslan, och att tillåta oss ha en dålig dag, då vi inte orkar prestera maximalt, vara sociala och lyckliga. Att få stanna i nuet och lyssna inåt stund och hitta vad vi behöver. Själv-omsorg. För att hitta tillbaka till meningen igen. Hitta den nya inre balansen.

6. jun, 2016

Thomas och jag rymde iväg på hotellövernattning utan barn för första gången på säkert fem år! Skuldmedveten, trött och stressad gav jag mig iväg efter att ha lämnat den yngsta hos farmor och den äldste med matlådor och förmaningar, ensam i huset. Han, som alltid säger "GÅ!" när man närmar sig hans rum, hans revir, sa nu att det är synd om honom för att han blev ensam! Ja, jag kände mig som en sliten pensionär på rymmen…

Efter en underbar parkpromenad i försommarsol med betraktande av allehanda blommor i allsköns färger, en underbar middag helt i lugn och ro utan "Mamma; är du klar snart?!" eller "Jag har bajsat!" och slutligen efter bad, dusch och bastu på hotellets relax så har jag föryngrats tjugo år! Ja, jag tycker det syns även i spegeln!

Barnen är det bästa i livet men de kräver i det närmaste hundraprocentig uppmärksamhet hela tiden. För att orka och vilja uppmärksamma och stötta dem i stort och smått behövs det så otroligt mycket att då och då hitta korta eller lite längre pauser där man kan ladda batterierna och hitta balansen igen! Vilken billig livförsäkring och investering att lämna dem 24 timmar och komma tillbaka tjugo år yngre och piggare och få tid att längta efter varandra. Nu skall jag sova en natt i vita, mjuka hotellakan i tystnad. Godnatt!

29. maj, 2016

Mamma sushi på Mors Dag!

Idag är det Mors Dag och jag har unnat mig en sushi! Thomas och jag talade på skoj om att restaurangen borde erbjuda rabatt på "Mama sushi" denna dag: det hade kanske varit vinnande reklam! Och välkommet bland mammor! Sushi uppfyller alla krav på bra mat: snabbt, lättillgängligt, gott och nyttigt! Helt eller delvis vegetariskt!

Det suckas ju mycket om att matlagning tar så mycket tid i vardagen om det inte skall vara dyrt eller tråkiga halvfabrikat: barnfamiljernas tre i top: köttbullar, fiskpinnar och faukorv! Faktum är att mycket mat går att laga snabbt av riktiga råvaror, och även vegetariskt. Jag är ingen fanatiskt hälsosam matlagare och inte vegan. Jag gillar den nya termen flexiterian, eller ekologian kanske man kunde mynta som begrepp också. Att oftare välja vegetariskt/ekologiskt. Att koka snabblinser i buljong och tomatkross eller att riva grönsaker och blanda med ägg och ströbröd till biffar tar faktiskt inte längre tid än att laga köttfärssås eller pannbiffar, och det är gott och grönt!

Och vill man helt slippa matlagning ibland, och ändå äta grönt och nyttigt, kan man förhandla sig till en Mama-rabatt på det lokala sushistället. Varje dag?

28. maj, 2016

Mitt i livet: vad betyder det för de flesta av oss? Jo, att vi är mitt i karriären, just har träffat en partner och investerat i hus, bil och skaffat ett par-tre barn under loppet av några år. Kanske har vi också en förälder eller far- och morförälder som börjar bli gammal och behöver vår hjälp. Vi kämpar med att sköta vår hälsa samtidigt, behålla vår ungdom, träna, äta sunt och hålla kontakten med våra vänner. Det är nästan som om vi försöker få in tre heltidsjobb på en gång i vår vardag, och det är just den tiden i livet då vi har som mest behov av att få stanna upp och ta hand om barnen som är små under så få år, och samtidigt ta hand om oss själva och våra relationer för att just orka vara bra föräldrar...!

Många känner igen sig i bilden av att rusa ur sängen alldeles för tidigt och jaga trötta barn till förskola och skola för att sedan komma sist av alla till jobbet och känna otillräcklighet både som förälder och anställd. Efter en stressig arbetsdag, som tenderar att bli mer komprimerad än för dina kollegor som inte har barn och hinner sitta och fika emellanåt, medan du själv arbetar in rasten för att hinna till förskolan, rusar du och hämtar barnen och stressar hem för att laga något varken komplicerat eller osunt till middag. Sedan är det disk, tvätta en maskin tvätt och natta barn. När du och din partner sätter er i soffan för en egen stund tillsammans tar sömnen överhanden och vart tog er tid vägen?

Det debatteras idag att pensionsåldern bör höjas för samhällsekonomin och för att vi lever allt längre, och märk väl, har hälsan allt längre. Ja med all rätt: dagens pensionärer är piggare än för ett par generationer sedan! Mina sextioåriga kollegor är mycket piggare än jag själv! De som inte har tre heltidsjobb. De som hinner sova, träna, ta kafferaster och kan göra vad de vill efter jobbet. Jag arbetar gärna tills jag är 70 år. Ge mig istället fem års ledigt när barnen är mellan 1 och 6 år, tills de i alla fall är skolbarn. Fram för mer balans i tillvaron! Ge oss en paus mitt i livet så går vi stärkta och med hälsan i behåll mot medelålder och ålderdom! Dessutom får våra yngsta en lugnare och mer harmonisk start i livet!